Ten chleb nauczyła mnie piec moja ciocia. Sekretem jego smaku są dwa proste dodatki
Domowe pieczywo może smakiem przewyższyć najlepsze piekarnicze wypieki. Tak jest w przypadku chleba, który od lat robi moja ciocia. Niedawno poznałam jej przepis. Wykonanie pysznego bochenka okazało się banalne i w zasadzie wymagało ode mnie jedynie zakupu mąki pełnoziarnistej oraz żurawiny i rodzynek, których ciocia używa do podkreślenia smaku wypieku. Efekty moich starań były tak dobre, że teraz będę częściej przygotować ten przysmak dla moich bliskich.
Jak zrobić pyszny chleb pełnoziarnisty dla rodziny?
Przepis mojej ciotki skomplikowany nie jest, ale wymaga nieco cierpliwości. Chleb, który wypieka, przyrządzany jest na świeżych drożdżach, co sprawia, że jego wykonanie zajmuje około 2-3 godzin. Drożdże muszą się uaktywnić, masę trzeba dobrze wyrobić, musi ona potem jeszcze wyrosnąć i zarumienić się w piekarniku. To wszystko trwa, ale warto się skusić, bo smak tego domowego pieczywa jest wręcz nieziemski.
Przepis: Chleb z żurawiną i rodzynkami
Pyszne domowe pieczywo ze smakowitymi dodatkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 154 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynu i dodatkówDo miski z ciepłą wodą wsyp cukier, wkrusz drożdże i rozmieszaj. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże się uaktywniły. Rodzynki oraz żurawinę zalej ciepłą wodą. Namaczaj przez 5 minut, aby zmiękły.
- Wyrabianie ciastaDo osobnego naczynia wsyp mąkę pszenną dodaj sól, olej rzepakowy i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki (około 10 minut). Dodaj odcedzone suszone owoce i wymieszaj. Przykryj całość ściereczką i odstaw na godzinę.
- Pieczenie chlebaFormę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej chleb. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij bochenek z pieca oraz z formy i ostudź go na kratce.
Jak podać domowy chleb z żurawiną i rodzynkami?
Chleb z dodatkiem żurawiny i rodzynek pasuje do większości past kanapkowych, serów i wędlin. Nie musisz się więc mocno ograniczać w doborze dodatków do jego podania. Osobiście unikałabym tylko jedzenia go z czosnkiem – słodki smak owoców suszonych nie komponuje się z nim zbyt dobrze. Polecam za to gorąco posmarowanie lekko ciepłych kromek masłem dobrej jakości i zajadanie ich nawet bez dodatkowych składników. Takie niezbyt zdrowe kanapki to moja ogromna słabość. Z odrobiną konfitury czy dżemu traktuję je jednak jak deser i rozgrzeszam się z podjadania.
Inne warianty chleba pełnoziarnistego
Domowe pieczywo możesz przygotować z dodatkiem innych owoców suszonych Zamiast rodzynek i żurawiny sprawdzą się pokrojone w paseczki suszone morele lub śliwki. Dobrym pomysłem będzie też dodanie owoców bardziej egzotycznych np. fig suszonych lub daktyli bez pestek. Jeśli jednak nie masz ochoty na aż tak słodkie urozmaicenie pieczywa, do ciasta na chleb możesz wsypać posiekane orzechy, pestki słonecznika, siemię lniane lub pestki dyni. Taki chleb pełnoziarnisty też będzie pyszny.